GALLERY WEEKEND BUDAPEST 2014


A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány 2014.szeptember 13–14-én megrendezi a Gallery Weekend Budapestet (GWB), a hazai kortárs képzőművészet új fesztiválját. Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd a fővárosban: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban. Kortárs művészet mindenkinek.

A kortárs képzőművészettel ismerkedőknek most érdemes végignézni a budapesti galériák kínálatát, hiszen a kiállítóterek szombat–vasárnap délelőtt 10-tól este 6-ig várják az érdeklődőket, a galériások és munkatársaik pedig szívesen beszélnek a kiállított művészek munkáiról. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túrák segítik. A galériák között cirkáló séták két óránként indulnak négy helyszínről: Várfok Galéria, Higgs Mező, VILTIN Galéria és FAUR Zsófi Galéria. Minden túra két óráig tart és négy galériát érint, ahol minden esetben rövid tárlatvezetést kapnak a csoportok tagjai. A túrák, a kiállítások és a programok mind ingyenesek. A hagyományteremtő céllal elindult GWB ráirányítja a széles közönség figyelmét azokra a lappangó, szétszórt értékekre, amelyek különböző belvárosi üvegportálok mögött és gangos házak lakásgalériáiban rejtőznek. Eljött az ideje, hogy a profi, kereskedelmi galériák – egy szakmai körökből induló kezdeményezésnek köszönhetően – megmutathassák értékeiket, valós alternatívát nyújtva a kultúrafogyasztó közönség számára. A részvevő galériák a budapesti színtér válogatott elitcsapatából kerültek ki: acb Galéria, Deák Erika Galéria, Faur Zsófi Galéria, INDA Galéria, Kisterem, Knoll Galéria, Körmendi Galéria, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, NextArt Galéria, TRAPÉZ, Várfok Galéria, VILTIN Galéria és Vintage Galéria. A 14 kereskedelmi galéria mellett két magas színvonalon dolgozó, non-profit helyszín is színesíti a GWB mezőnyét: a Higgs Mező és Trafó Galéria. Minőség mindenek előtt: a GWB kiemelt figyelmet fordít a magas szakmai minőségre, így csak a legjobb kortárs galériák kerülhettek be, első osztályú kiállítással. A 16 részvevő galéria összesen 20 tárlattal – többségében egyéni kiállítással – készül az eseményre.

A kiállítók között találjuk a világ legrangosabb kortárs seregszemléiről érkező alkotókat, például a Sydneyi Biennáléról hazahozott installációjával Kaszás Tamást, a Documentát megjárt Csákány István új egyéni tárlatát, vagy akár Kicsiny Balázs Saint Louis-ban készült nagyszabású alkotását, aminek az ott zajló zavargások új aktualitást adnak. Az idősebb nemzedék több kiváló tagja szerepel a névsorban, a közel húsz évvel ezelőtt elhunyt Gémes Pétertől kezdve, olyan örökzöld kortárs mesterekig, mint Birkás Ákos, KOVÁCS Attila vagy Szombathy Bálint. A középgenerációt erősíti SZVET Tamás és Cseke Szilárd médiumokon átívelő anyaga, valamint a tragikusan korán elhunyt Horváth Gábor absztrakt festményei. Horváth Dániel, Moizer Zsuzsa és Ulbert Ádám személyében a legfiatalabb nemzedékek is szót kérnek maguknak. A festmények és installációk mellett a GWB széles műfajspektrummal várja a látogatókat, aatoth franyo performansz előadással nyitja meg születésnapi tárlatát, Igor és Ivan Buharov multimédiás installációval jelentkezik, a kilencven éves Gádor Magda régi és új szobraival ünnepel, Péter Ildikó és Czigány Ákos pedig a kortárs fotográfiát képviseli. Kamen Stoyanov jóvoltából egy külföldi válogatást is vendégül láthatunk Budapesten.

 

További információ & részletes program: Gallery Weekend Budapest

artists in dialogue_#4

2017. június 30.

Aktuális kiállítások

2016. május 8.

Gallery Weekend Budapest 2015

2015. szeptember 11.

VILTIN Gallery @ ARTISSIMA

2014. november 1.

GALLERY WEEKEND BUDAPEST 2014

2014. szeptember 11.

'Sniwt'

2014. május 31.

Könyvbemutató

2014. április 22.

derko.2014

2014. március 27.

Szabadkéz a MODEMben

2014. március 10.

Japán rezidenciaprogramon

2012. október 25.

Curators' Network | Budapest

2012. október 10.

á la carte

2012. szeptember 29.

Fókusz | Szvet Tamás

2012. szeptember 26.

Mi a magyar?

2012. augusztus 2.

Kibövített emlékezet

2012. április 30.

Elhunyt SZIKORA Tamás

2012. április 22.

Art Dubai

2012. február 6.

Prememora | TIBOR Zsolt

2012. január 19.

State of Affairs

2012. január 12.

ARCOmadrid_

2012. január 3.

Derkovits-ösztöndíj 2011

2011. március 4.

Derkovits-ösztöndíj 2009

2010. március 2.