Esterházy Művészeti Díj-at kapott KIRÁLY András

 


Az Esterházy Művészeti Díj ‹sponsored by UNIQA› 2011-es díjazottjai

 

Karácsonyi László Attila, KIRÁLY András és Szabó Ábel az idei, másodszorra kiosztásra kerülő Esterházy Művészeti Díj ‹sponsored by UNIQA› díjazottjai. A díjra jelölt művészek alkotásaiból 2011. november 18-tól december 4-ig kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban.

 

A 2009 tavaszán megalapított és kétévente kiosztásra kerülő Esterházy Művészeti Díjat ‹sponsored by UNIQA› Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, Othmar Michl, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója és Dr. Hegyi Lóránd, a független szakmai zsűri elnöke nyújtották át a győzteseknek 2011. november 17-én a Szépművészeti Múzeumban.

Az idén sem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen a pályázók száma majdnem megduplázódott 2009-hez képest: az első körben benyújtott 186 pályázóból végül 20 művésznek adatott meg az a lehetőség, hogy továbbjusson a második fordulóba, közülük választotta ki a zsűri az Esterházy Művészeti Díj ‹sponsored by Uniqa› díjazottait.

Karácsonyi László Attila, KIRÁLY András és Szabó Ábel örülhetnek az egyenként 5000 euróval járó díjnak.

 

„A kortárs művészet támogatása az ESTERHÁZY CONTEMPORARY program keretében az Esterházy család egészen a XIX. századig végzett mecénási és műgyűjtő tevékenységének folytatása. Kulturális tevékenységünk egyik legjelentősebb eleme, hogy a kortárs művészetek felé fordulva, fiatal, ambiciózus művészek pályafutását támogatva, különböző kulturális kezdeményezések mögé állunk. Magyarországi kezdeményezésünk a kétévenként kiosztásra kerülő Esterházy Művészeti Díj, ‹sponsored by Uniqa›. Külön öröm számunkra, hogy kezdeményezésünk mellé sikerült hosszú távon az UNIQA Biztosítóban támogató partnerre találni“ – nyilatkozta Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója.

 

„Az Esterházy Díj odaítélésében a szakmai színvonal, a művészi tehetség és következetesség, a megoldás érettsége és kiforrottsága, valamint az esztétikai szemlélet aktualitása és eredetisége mellett külön figyelmet fordítottunk arra, hogy egyes művészek esetében mennyire található meg az az autentikus vízió, amely a mai magyar társadalmat tükrözi a globális világban. A díjazott fiatal művészek munkáiban korunk ifjú művészeinek világlátása, a társadalmi és kulturális helyzetről megfogalmazott komplex képe jelenik meg, mely életkép elválaszthatatlan része a globalizálódó világ és annak nyilvánvaló jelenléte a kortárs művészetekben is.” – nyilatkozta Dr. Hegyi Lóránd, a független szakmai zsűri elnöke.

 

„Az UNIQA neve hosszú évek óta összefonódik a művészetekkel és a művészetek támogatásával. Az UNIQA, Ausztria legnagyobb Biztosító társaságaként, ebben a szellemben támogatja a képzőművészetet és meggyőződése, hogy ezzel a tevékenységével jelentősen hozzájárul a magas minőségű kortárs képzőművészet fejlődéséhez. Ez az elv érvényesül az Esterházy Művészeti Díjban való szerepvállalásában is." - nyilatkozta Othmar Michl, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója

 

Esterházy Művészeti Díj ‹sponsored by UNIQA›

 

A negyvenedik életévüket még be nem töltött magyar festőknek odaítélhető Esterházy Művészeti Díjat, melyet az UNIQA szponzorál, 2009-ben hívták életre. A fejenként 5 000 euróval járó díjat minden második évben, legalább két, legfeljebb három művész kaphatja meg.

A független szakmai zsűri tagjai – Dr. Hegyi Lóránd, Dr. Alexander Tolnay, Niklai Judit, Tijana Stepanovic, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány és a díj főszponzora, az UNIQA részéről Dr. Ottrubay István és Othmar Michl - döntése alapján 20 művész került kiválasztásra és jutott be a második fordulóba.

A végső döntést november 1-én hozta meg a zsűri Barakonyi Zsombor, Batykó Róbert, Csiszér Zsuzsi, Dobó Bianka, Fridvalszki Márk, Hatházi László, Hámori Anett, Huszti János, KALICZKA Patrícia, Karácsonyi László Attila, KIRÁLY András, Király Gábor, Kis Róka Csaba, Kokesch Ádám, Kondor Attila, László Dániel, Pinczehelyi András, Sándor Krisztián, Szabó Ábel, Szabó Eszter eredetiben benyújtott alkotásai alapján.

 

Az UNIQA és a művészetek

 

Az UNIQA szponzorálási stratégiája nem egyszerű pénzügyi konstrukcióban testesül meg, hanem közép- és hosszú távú partnerségeken alapszik. Az így létrejött szponzori partneri kapcsolatokban az UNIQA mindig törekszik az egyedi és pontosan meghatározott igényeket felvonultató és előre kidolgozott együttműködésekre. Kreativitás, precizitás, egyediség, humanitás, kezdeményezőkészség, ambíció és csapatszellem - ezen értékek érvényesülnek minden kulturális megmozdulásban, ugyanakkor ezek az értékek száz százalékban egybecsengenek az UNIQA által elfogadott értékekkel, és egyben alapját képzik annak a teljesítménynek , melynek eredményként a munkatársak nap, mint nap hozzájárulnak az ügyfelek biztonságának megteremtéséhez.

 

Esterházy Contemporary

 

Az Esterházy Magánalapítvány a kezelésébe tartozó jelentős műemlékeknek, kastélyoknak és váraknak, valamint az azokban található gyűjteményeknek köszönhetően Ausztria egyik legfontosabb magánkézben lévő kulturális intézményévé vált. A magánalapítvány feladata, hogy megőrizze, feldolgozza és a közönség számára hozzáférhetővé tegye a kulturális örökséget. A térség arculatát négy évszázadon keresztül nagyvonalú mecénásként, szenvedélyes műgyűjtőként, ugyanakkor kiváló gazdálkodóként formáló Esterházy hercegek hagyományát követve az Esterházy Magánalapítvány jelenleg is kiemelkedő szerepet játszik a kulturális élet alakításában. Miközben számos múzeum vagy kulturális vállalkozás csak neves művészek retrospektív kiállításaiban gondolkodik, az ESTERHÁZY CONTEMPORARY a kortárs művészet megújítójaként és felfedezőjeként értelmezi saját szerepét. A projekt keretében olyan fiatal közép-európai művészek kapnak lehetőséget a kibontakozásra, akik – bár maguk mögött tudhatják első sikereiket – a nemzetközi porondon még nem ismertek.

 

Esterházy Contemporary Gyűjtemény

 

Az ESTERHÁZY CONTEMPORARY gyűjteménye 2004 óta szisztematikusan épül és a vásárlások eredményeként mára 150 műtárgyra gyarapodott. Bár már 20 év telt el a vasfüggöny leomlása óta, még mindig nem történt meg Közép-Kelet-Európa művészeti életének és irányzatainak sem 1949 és 1989 közé eső, sem pedig a 89 utáni időszak feldolgozása és értelmezése. Az ESTERHÁZY CONTEMPORARY ambiciózus célja, hogy eddig példátlan módon, összefüggéseiben és komplexitásában prezentálja és dolgozza fel a közép-kelet-európai művészetet, platformot nyújtva a legfiatalabb tehetségek bemutatkozására. Legfrissebb vásárlása a 2011-ben Budapesten megrendezett Art on Lake kiállítás három művészének, Kelemen Zénónak, Jiří David, és Krištof Kintera alkotásai.

MŰVÉSZ:

artists in dialogue_#4

2017. június 30.

Aktuális kiállítások

2016. május 8.

Gallery Weekend Budapest 2015

2015. szeptember 11.

VILTIN Gallery @ ARTISSIMA

2014. november 1.

GALLERY WEEKEND BUDAPEST 2014

2014. szeptember 11.

'Sniwt'

2014. május 31.

Könyvbemutató

2014. április 22.

derko.2014

2014. március 27.

Szabadkéz a MODEMben

2014. március 10.

Japán rezidenciaprogramon

2012. október 25.

Curators' Network | Budapest

2012. október 10.

á la carte

2012. szeptember 29.

Fókusz | Szvet Tamás

2012. szeptember 26.

Mi a magyar?

2012. augusztus 2.

Kibövített emlékezet

2012. április 30.

Elhunyt SZIKORA Tamás

2012. április 22.

Art Dubai

2012. február 6.

Prememora | TIBOR Zsolt

2012. január 19.

State of Affairs

2012. január 12.

ARCOmadrid_

2012. január 3.

Derkovits-ösztöndíj 2011

2011. március 4.

Derkovits-ösztöndíj 2009

2010. március 2.