INDIA ART FAIR | Újdelhi

2013. február 1. - 2013. február 3.

Művek |
Média |

Örömmel tudatjuk, hogy  a VILTIN első magyar galériaként részt vesz az ötödik INDIA ART FAIR-en!

 

Solo show keretében (S8 stand) mutatjuk be a BORSOS LŐRINC művészpár legújabb BABEL projektjét:

 

Központi motívuma a rakéta-forma, az emberi akarat egyik metafórája. A zsidó-keresztény kultúrkör szerint a motívum forrása Bábel tornya, a Paradicsomból - a testi-lelki-szellemi harmónia állapotából - kiűzetett ember kísérlete a visszajutásra egy égig érő torony építésével. A Paradicsomba való visszatérés igénye az ég felé törő formában azóta is kifejeződésre jut a világ minden kultúrájában és területén, az űrkutatástól a szakrális és profán építészeten át, a harcászati eszközök formarendszeréig. A nagyon hasonló formai kifejeződések viszont egymástól radikálisan eltérő célokat reprezentálnak.


A kiállított műegyüttes - melynek nagy része Indiában készült - a tematika helyi kifejeződéseire koncentrál. Az INDIA ART FAIR-en bemutatandó installáció egy ikonsorozatot, egy nagyméretű, a  rakétakilövés során képződő füstoszlopot mintázó viráginstallációt, valamint Amrita Sher-Gil egy művének 1:1 méretű festészeti parafrázisát foglalja magában- akinek 100. születési évfordulóját épp a kiállítással egy időben ünneplik.

 

Amrita Sher-Gil az indiai modern festészet úttörője Magyarországon született, mégis kevéssé ismert hazánkban. Munkásságát tanulmányozva egyedülálló érzékenysége mellet BORSOS LŐRINCNEK feltűnt rendkívüli művészeti aktivitása, agilitása és műveinek nagyfokú társadalmi hatása. Rendkívüli tehetségének és művészet iránti elkötelezettségének köszönhetően - fiatal kori halála ellenére - Amrita Sher-Gil-nek sikerült felkelteni az akkori művészeti világ figyelmét és így napjainkig tartó hatást gyakorolt a világ képzőművészetére. Projektjével BORSOS LŐRINC magyar művészként, a kortárs művészet eszközeivel szeretne tisztelegni Amrita Sher-Gil életművének "rakétája" előtt: kiválasztotta Amrita egyik legismertebb, "Hungarian Village Market" című, a National Gallery of Modern Art Delhiben őrzött alkotását, a középpontban egy magyar falusi templommal. Az eredeti művel az intézet engedélyével napokig dolgozhatott, hogy elkészítse a kép 1:1 méretű, olajjal megfestett, átértelmezett variációját, Rocket Woman címmel.

A BORSOS LŐRINC formációt BORSOS János és LŐRINC Lilla képzőművészek hozták létre 2008-ban. Összesen négy keze, lába és két feje van. Egyes szám első személyben beszél magáról, mégis képes egyszerre két helyen is megjelenni és különböző, összehangolt tevékenységet folytatni. A művészethez alapvetően ösztönösen viszonyul, egyszerre jellemzi a konceptuális letisztultság iránti vágy és az expresszív, szabad kifejezésmód. Számos médiumban alkot a festészettől az installáción át a videóig, de szívesen megnyilvánul performatív módon is. Az aktuális és egyetemes társadalmi, vallási és politikai ügyekre való folyamatos reflektálás jellemzi művészi attitűdjüket.

AZ INDIA ART FAIR ötödszörre kerül megrendezésre, s idén a vezető indiai művészeti galériák mellett 24 országból (többek közt Argentína, Banglades, Korea, Törökország, Pakisztán vagy Oroszország) érkezik a több mint 100 kiállító galéria. A 2008-ban alapított képzőművészeti vásár az ország első nemzetközi művészeti vására, mely már a tavaly átlépte a 260 000 látogatószámot. A Delhi szívében megrendezendő esemény 20 000 négyzetméteres kiállító sátra pedig a neves indiai dizájner, Sumant Jayakrishnan nevéhez fűződik. 

További információ: www.indiaartfair.in

  • BORSOS LŐRINC