ZAGYVAI Sári | Kirándulás

2022. április 13. - 2022. április 30.

VILTIN Galéria soron következő kiállításán örömmel mutatja be ZAGYVAI Sári fotóművész DLA-kutatásához kapcsolódó műveit. 

Az elmúlt években reneszánszát élte a kísérleti vagy experimentális fotográfia Magyarországon. Ez a változatos terület a kémiai anyagok demonstratív jelenlétének analóg rögzítésétől a digitális platform beemelésének gesztusáig fontos részét képezi a kortárs fotográfia területének. 
ZAGYVAI Sári legújabb sorozatában a képmegjelenítő elektronikus eszközök jelének analóg, fekete-fehér transzformációját kutatja. Munkáin a szinte napról napra változó, egyre finomabb pixelminőségű monitor- vagy telefonkijelző digitális képalkotást demonstráló rasztere a fotólaborban való átlényegülés után anyag és textúra érzéki játékaként válik autonóm képpé. 
Kirándulás a táj, illetve a botanikai képek gyakran felismerhetetlenségig fókuszált részleteit dolgozza fel. ZAGYVAI ezt a mára mindennapivá vált képi világot különféle beavatkozási technikákon keresztül absztrakt kompozíciókká alakítja át. "Szerettem volna közelebb kerülni ahhoz, hogy hogyan viszonyul a külső objektív tájkép egy szubjektív és privát képhez." - mondja a művész. A vizsgálódás során a családi archívum képei, mint külső objektív tájképek egy szubjektív, személyes képalkotási folyamat azon viszonyrendszerét tanulmányozzák, melynek végeredményeként a talált felvételek, az álomszerű víziók és különféle transzformációk a léptékváltások, s újrafeldolgozás során válnak autonóm alkotói valósággá. 

ZAGYVAI Sári sorozatában a digitális és analóg képek egyazon hordozón való megjelenítésével kísérletezik. A fényképezőgép nélkül készült kép és a monitoron megjelenő képek kombinálásával alkotja meg fiktív tájakat ábrázoló montázsait, miközben a tónusokat, a világ leírását egy random struktúra hozza létre. Az átalakítás során egy teljesen más tárgyat is hozzáad rétegként: fotogramot készít vagy vízcseppeket használ lencseként, melyek a felületen szétszórva eltorzítják és felnagyítják a digitális hálót, helyenként meggörbítik a rasztert. Munkásságában ZAGYVAI visszatérően vizsgálja az utólagos beavatkozás lehetőségeit. Szürreális hangulatú tájképeinek kiindulópontjai privát élmények, mégis eltávolodik a valóság leképezésétől. A nagyítás során olyan nem szabályozható vagy  ellenőrizhető folyamatokkal kísérletezik, amelyek magukban rejtik az esetlenség és a spontaneitás fogalomkörét 

ZAGYVAI Sári (1984, Budapest) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója, fotográfia MA diplomáját 2011-ben ugyanitt szerezte. Emblematikus sorozatait számos csoportos és egyéni kiállítás mutatta be. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, valamint a MOME Transfer Lab tagja. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem óraadó tanára. Háromszor - 2019, 2020, 2021 - részesült Pécsi József fotográfiai ösztöndíjban.