screenshot | KÓRÓDI Zsuzsanna

2017. december 7. - 2018. január 20.

A VILTIN Galériában először bemutatkozó KÓRÓDI Zsuzsanna Led sorozatának legújabb műveit láthatjuk a screenshot című évzáró kiálltáson.
A Led műtárgyainál nézőpontunk változtatásával bontakoznak ki a különböző térbeli hatások, virtuális mozgások. Az üvegreliefek párhuzamos és merőleges rétegei rendezik ismétlődő ritmusba a vibráló felületeket. A rétegek között jön létre a látvány, a mozgás, a fénygeometria, amelynek optikai képmélysége a végtelenség érzetét kelti. KÓRÓDI Zsuzsanna a kézműves, az ipari és a digitális technológia együttes alkalmazásából épít emblematikus képi világot. Ennek kiemelt tárgya a monokróm síkformák és a változó színátmenetek izgalmas ütköztetése a moaré effektust is mutató virtuális térben. A művész 2011 óta kutatja a lentikuláris lencsében rejlő optikai lehetőségeket, amelyet sorozatában a LED képernyők pixeljeinek additív színkeveredésével ötvöz. KÓRÓDI a következetes műhelymunka során speciális technológiák ötvözésével hozza létre az üveg lentikuláris lencsét. Ezt rögzíti az általa előzetesen számítógéppel megtervezett hét különböző képi hatást egy síkban megjelenítő statikus grafikára, így létrehozva egy összetett, oszcilláló művet. 
KÓRODI üvegobjektjeiben Victor Vasarely és Bridget Riley síkban megvalósított op-art festészeti megoldásait gondolja tovább. Egyedi grafikáján szétbontja, majd lencséje segítségével virtuálisan kiterjeszti azt a végtelen térbe úgy, hogy megmarad a tisztán optikai, analóg kép-tér képzet határain belül.
A kiállításon a különböző méretű és kompozíciójú színes és fekete-fehér munkák egyidejű bemutatása további párhuzamként említhető az op-art XX. századi mestereivel. A fekete-fehér művek esetében tapasztalt, tónusokra épülő képi átmenetek középre súlyozva neutrális szürke hatást eredményeznek. A térben elhelyezett színes művekkel együtt így egy újabb optikai jelenség, a szimultán kontraszt alapját adják.

KÓRÓDI Zsuzsanna 2010-ben szerzett diplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem üveg szakán. Ezt megelőzően, 2009-ben egy szemesztert hallgat a  dublini National College of Art and Design-ban. Generációjának aktív tagja, aki már egyetemista éveitől folyamatos résztvevője mind a hazai, mind pedig a nemzetközi művészeti diskurzusnak. Művei megannyi magángyűjteményben, illetve az Ernsting Glass Museum, Lette (D) és az Iparművészeti Múzeum Budapest gyűjteményében egyaránt megtalálhatóak.

 

  • KÓRÓDI ZSUZSANNA