Közös kiállítás | ASZTALOS Zsolt & TIBOR Zsolt

2009. március 5. - 2009. április 11.

ASZTALOS Zsolt és TIBOR Zsolt a kilencvenes évek második felében a Képzőművészeti Egyetem hallgatói voltak, ahol szakmai kapcsolat és barátság alakult ki közöttük. Az epreskerti beszélgetéseket tettek követték és létrejött egy "Közös kiállítás".

A közös tér, amely helyet biztosít az űrnek, nem tartalom nélküli, hanem a dolgok közötti kohézió tere. Az olykor megfoghatatlan, szavakkal ki nem mondható vizuális szituációgyakorlatok és a spiritualitásba ágyazódó, csúcstechnológiára építő tézisek demonstrációs helyszíne.

ASZTALOS Zsolt legújabb sorozata a látszat ellenére nem kíván politizálni, inkább a rá jellemző sajátos érzékenységgel demonstrál az ember mellett. A valós Ember mellett, aki a világban dúló háborúk gazdasági, politikai térhódításának kiszolgáltatva, áldozattá válik. Legújabb, egyedi technikával készült rajzai jól megjelenítik a mechanizmust, miszerint a felületes hírek zajától leárnyékolt Ember egyre kisebb pontként jelenik meg a rendszerben. Így szükség szerint a képeihez közel lépve fedezzük fel az eltűnő Ember sziluettjét. ASZTALOS művészete több a társadalom egészébe betagozódó kulturális egységnél. Művészete nem az embertől idegen zárt cselekvésforma, hanem maga az Ember.

TIBOR Zsolt a cselekvő, aktív embert vizsgálja. Művei alapját a szeriális, naplószerű, automatikus rajzolás adja, amely olykor a hagyományos médium nem szokványos kiterjesztésével a falon, máskor a papír méretének szinte a végtelenségig fokozásával jön létre. TIBOR Zsolt egy új esztétikai nyelvet alkot. Ismeri a tér fogalmát, de nem az ismert kánon szerint alkalmazza azt. Használ ceruzát és grafitot, de nem a megszokott módon. Gyakran látunk stencil és sablon nyomokat műveiben, de nem azt ábrázolják, amire készültek. TIBOR Zsolt építkezik, lázad és meditál, majd mindezt megosztja velünk. Lázad a rutin, a megszokás, a tökéletességre vágyó konformista kispolgár ellen, aki a társadalmi mechanizmusba tagozódva követi és végrehajtja annak utasításait. Lírai rajzai egy létező világ nem létező ideáira építő, metafizikus építészet "tervrajzai".

ASZTALOS Zsolt 1974-ben született, Budapesten él és dolgozik. 1999-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő szakán szerez diplomát, majd ugyanitt 2000-ig mesterképzésen vesz részt. Számos egyéni és csoportos kiállításon szerepel. 2007-től Derkovits ösztöndíjas.

TIBOR Zsolt 1973-ban született, Budapesten él és dolgozik. 1998-99 között az Universidad de Sevilla képzőművészeti karon három szemesztert, 2001-ben az Universidad de Castilla-La Mancha képzőművészeti karon egy szemesztert hallgat, 2002-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő szakán szerez diplomát. Munkáját Soros ösztöndíjjal és Herczeg Klára díjjal jutalmazzák. 2008-ban a Budapest Galéria ösztöndíjasaként Kremsben dolgozik. 2007-től Derkovits ösztöndíjas.