Slavs and Tatars | Gazemberek testvérisége

2017. október 4. - 2017. október 28.

 

Slavs and Tatars

Gazemberek testvérisége (Towarzystwo Szubrawców) 

A 2006 óta aktív, lengyel-iráni/amerikai művészkollektíva egymástól látszólag távol eső kulturális jelenségekkel foglalkozik.
Elsősorban arra a hatalmas területre koncentrál az anonim művészekből álló csoport, mely az egykori berlini faltól keletre, a kínai Nagy Faltól pedig nyugatra helyezkedik el az európai és ázsiai kultúrák találkozásánál, a legkülönfélébb történeti hagyományok és társadalmi szokások metszetében. Munkáik köznapi tárgyak, archív dokumentumok és nyelvi jelenségek mentén, gyakran az abszurd humor segítségével fejtenek fel társadalmi folyamatokat és történelmi összefüggéseket.
A Slavs and Tatars ezúttal egy olyan installációt mutat be, mely tulajdonképpen nem más, mint egy savanyítólé-bár. A címet - Gazemberek testvérisége (Towarzystwo Szubrawców) - egy a 19. századi, azóta jobbára elfeledett, Vilniusban működő irodalmi társaságtól kölcsönözték. A társaság ironikus, maró gúnnyal megírt szatíráiról vált híressé, melyek a romantikus nemzedék fontoskodó, vátikus és nacionalista érzelmektől fűtött beszédmódjával szemben kívántak fellépni. A Slavs and Tatars saját művébe emeli a társaság jellegzetesen hétköznapi nyelvezetét, egy afféle "utcakő-prózát", valamint a nemzeti identitás kérdését is kozmopolita nézőpontjukból szemléli.
Így kerülhet az installációba egy évszázados konyhai praktika, a savanyítás, ami itt az anyaország és a hatalom romantikus képzeteinek fermentálására, megerjesztésére szolgál. A Pickle Politics (Savanyúság-politika) című műegyüttesük főszereplője maga a savanyúság mint a kelet-európai országok nemzeti identitásainak és büszkeségének rekvizituma. Savanyúság helyett azonban inkább fanyar humor jellemzi, ahogyan a projekt egyes művei a paternalisztikus, nacionalista vágyálmokat mutatják be: a bevált népi gyógymódot a hatalom delíriumából való feleszmélés józanító italaként reklámozzák. A megnyitó napján különböző savanyítóleveket lehet majd megkóstolni a kelet-európai patriotizmus pátoszának ellenszereként. 

 

A kiállítás az OFF-Biennále Budapest 2017 keretein belül valósul meg.  

 

fotó | Slavs and Tatars | Savanyúságlé-bár, Towarzystwo Szubrawców - Gazemberek testvérisége (kiállítási nézet) | Raster Gallery | Warsaw 2016