Deflection | ERDÉLYI Gábor & Hans KOTTER

2011. május 5. - 2011. július 2.

A művészettörténet legújabb kori kutatásai során gyakran tár fel olyan életműveket, amelyekben az alkotó évtizedeken keresztül a Szín természetét vizsgálta: a színek térérzetünkre gyakorolt fizikai hatásától a mentális állapotunkra kiterjedt spirituális élményig. A VILTIN Galériában bemutatkozó művészek munkájában is meghatározó szerepet tölt be a szín természetének kutatása.

 

ERDÉLYI Gábor festékszínei a képtárgy határain belül maradva definiálják önmaguk művészetben betöltött szerepét. Jelenlegi festményanalizációs érdeklődésének középpontjában a kép oldala és főnézeti mezője közötti keskeny, olykor meghatározhatatlan szélességű képrész áll. Ezzel a fókusszal eljutott egy, a festészeten belüli, de még a művészet által fel nem tárt területre.

 

Hans KOTTER Berlinben élő német képzőművész fény-színeinek tiszta pulzálása kiterjed a térre. A high-tech esztétikát a magas művészetbe emelő alkotó világító objektjeinek installációba rendezett halmaza túllép önmaga fizikai határán, és a felkelő nap fényének metaforájaként, megtölti a hozzárendelt struktúrát.

 

A Velencei Biennálén fiatalon bemutatkozó, és azt követően számos jelentős kiállításon szereplő ERDÉLYI Gábort munkásságáért 2009-ben Munkácsy- díjjal tüntették ki.  Németországi és New York-i tanulmányai után Hans KOTTER évről-évre jelentős nemzetközi kiállítások szereplője.