THE BIG PICTURE | Miklos Gaál

2018. március 2. - 2018. március 24.

Miklos GAÁL finn képzőművész a VILTIN Galériában először szerepel önálló kiállítással. A 'THE BIG PICTURE' a művész korai időszakához köthető, számos nemzetközi bemutatást megélt, emblematikus ?Imitation of Life? fotósorozatából válogat, amelyet először 2004-ben állított ki gyűjteményes formában a Kunstverein Göttingen, a Stadtgalerie Kiel, majd a Kunsthalle Tübingen.

GAÁL művészi pályáját grafikusként kezdte, a rajzolásban a képkészítés közvetlen fizikai és spontán folyamata érdekelte. Ezután talált rá a fényképre, aminek technikai és indusztriális karaktere mellett izgatta az apparátussal való művelet folyamata is. A fotó pillanatmegragadási képessége és idővel való kapcsolata, a pillanat leképzésének lehetősége, és annak minél teljesebb, pontosabb bemutatása foglalkoztatta.

GAÁL munkásságának központi kérdése, hogy a művészet miképpen képes bemutatni az úgynevezett valóságot. A néző érzékelését vizsgálja, valóságészlelésünk filozófiai tartománya érdekli:  személyes valóságmodellünk és kollektív valóságképünk közötti összefüggéseket keresi. Az elmúlt évek során kiemelt figyelmet szentelt az analóg és digitális, valamint az álló- és mozgókép közötti szemiotika vizsgálatának. Tanulmányozta, hogy a médium végső kiállítási formája milyen hatást gyakorol a kép jelentésére, értelmezési lehetőségeire. A fotó, mint médium technikai használatán túl, kutatóként is a fényképelmélet központi témája.

A művész analóg technikával készült fotóinak sajátossága, hogy a különböző mélységélességek egy képbe sűrítve jelennek meg. Nem a képet látjuk, hanem magát a látás folyamatát, amely összhangot teremt az elképzelés és a valóság között, amit a művész módszeres tudatossággal állít művei középpontjába. GAÁL egyéni nézőpontja a befogadó valóságérzékelésének folyamatára irányítja figyelmünket, amely egyúttal a sorozat legfontosabb referenciapontja is.

A 'THE BIG PICTURE' olyan fotográfiák sora, amelyeken kiélezetten megtapasztaljuk a látást fizikai útját az egy felvételen belüli különböző fókuszpontok és a részletgazdag képmezők által. Az adott kép fókuszához a művész logikáját szükségszerűen követve keresi szemünk az utat. A munkákon tengerparti föveny, utcai felvonulás, kikötő, sportpálya, vagy egy nyüzsgő nagyvárosi kereszteződés távlati felvételeit látjuk. A közhelyesnek ható szabadidős tevékenységek távoli perspektívába állításával GAÁL a hétköznapi terek esszenciáját ragadja meg. A teljes sorozat így a tipizált helyek általános archetípusgyűjteménye, az idő és hely anekdotán túlmutatóan az aktív pillanatok és tapasztalatok összerendezése.

 

Miklos GAÁL 1974-ben született a finnországi Espooban. Jelenleg Amszterdamban és Helsinkiben él és dolgozik. A University of Art and Design Helsinki tervezőgrafika szakán 1999-ben, majd fotográfia szakon 2004-ben szerez diplomát. 1997-1998 között a The Göteborg University - School of Photography and Film hallgatója.  2008-2009 között az amszterdami Rijksakademie van beeldende kunsten rezidens művésze. 2015-ben kutatói mesterfokozatot szerez a University of Amsterdamon.

GAÁL művei számos jelentős gyűjteményben megtalalhatóak, többek között: Musée de l'Elysée, Lausanne (CH); Museum of Contemporary Art Kiasma, Helsinki (FI); Kunsthalle in Emden (DE), FNAC Collection (FR); a DZ Bank AG Collection (DE) és a Calder Foundation (US).