A természeten túl | MARTINKÓ Márk - ZAGYVAI Sári | VILTIN Projekt

2014. március 13. - 2014. április 19.

A városi ember természettől való eltávolodását dolgozza fel MARTINKÓ Márk és ZAGYVAI Sári közös kiállítása, melyben a virtuális illetve mesterséges természet térnyerése körvonalazódik. A tárlat képei különböző technikák segítségével jelenítik meg a természetet úgy, hogy a valós helyszín, jelenség vagy természeti képződmény már csak nyomokban fellelhető. ZAGYVAI Sári fotómontázsai olvasztótégelyei a világ legkülönbözőbb pontjainak: képeiben közel félszáz helyről fotózott, vizuálisan lenyűgöző természeti jelenségekről készült stockfotókat használ fel. Megrendezett "zöld pontokat" ábrázolnak MARTINKÓ Márk fotói, melyek drámaian megvilágított kompozíciókban a természet disztopikus megjelenését ábrázolják a városban. ZAGYVAI montázsai illetve MARTINKÓ szkennelt növényei és videói nemcsak képek a természetről, hanem a virtuálissá vált természet leképezései is, s jól szemléltetik, ahogy a természetes környezet reprezentációvá redukálódik, s a valóság többszörös leképezéseként jelenik meg életünkben.

 

Az Átlátás 2.0 a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója második alkalommal megrendezésre kerülő, tehetséggondozó projektje, melynek célja, hogy a résztvevő fiatal alkotókat és kurátorokat professzionális szakmai lehetőségekhez juttassa, s hogy inspirálja a fotó médiumáról való gondolkodásra és alkotásra. A projektet az idei évben összesen 11 alkotó 7 kiállítása zárja, olyan non-profit és kereskedelmi galériákban, melyek 2013 szeptemberében, a projekt kezdetén csatlakoztak az Átlátás csapatához.

 

A programban résztvevők pályázati úton kerültek kiválasztásra, a kurátor-alkotó párosoknak (néhol inkább csapatoknak) közel fél év állt rendelkezésükre, hogy létrehozzák közös munkájukat. Az elmúlt hónapok során az Átlátás-programban résztvevők egy egyéni invenciókra építkező, mégis közösségi mechanizmusok alapján működő folyamatban vehettek részt.

 

A március 7. és április 17. között, hetente nyíló kiállítások aktuális társadalmi, szociális, kulturális és művészeti problémákra reflektálnak a fotó és más vizuális médiumok segítségével. A projekt közvetlen célja a résztvevő alkotók és szakemberek fejlődése, ugyanakkor izgalmas keresztmetszetet ad a fotó, mint művészeti médium társadalmi szerepeiről.

 

 

További információ: Átlátás